A A A K K K
для людей із порушенням зору
Березівська сільська рада
Сарненського району Рівненської області

За несплату аліментів відповідальність у вигляді суспільно корисних робіт

Дата: 09.08.2021 09:55
Кількість переглядів: 825

За несплату аліментів відповідальність у вигляді суспільно корисних робіт

 

        На сьогодні законодавство передбачає достатньо дієві заходи впливу на осіб, які заборгували зі сплати аліментів.

За наявності заборгованості зі сплати аліментів у розмірі, що сукупно перевищує суму відповідних платежів за шість місяців, державний виконавець складає протокол про вчинення боржником адміністративного правопорушення, передбаченого статтею 183-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення та надсилає його для розгляду до суду за місцезнаходженням органу державної виконавчої служби.

Якщо ж аліменти мають сплачуватись на дитину, яка має інвалідність або є важкохворою, то боржник притягується до адміністративної відповідальності за їх несплату впродовж 3 місяців.

Суспільно корисні роботи полягають у виконанні особою, яка вчинила адміністративне правопорушення, оплачуваних робіт. Виконання стягнення у вигляді суспільно корисних робіт здійснюється шляхом залучення порушників до суспільно корисної праці, вид якої визначається відповідним органом місцевого самоврядування. Суспільно корисні роботи виконуються не більше 8 годин, а неповнолітніми - не більше 2 годин на день.  За виконання суспільно корисних робіт порушнику нараховується плата за виконану ним роботу. Оплата праці здійснюється погодинно за фактично відпрацьований час у розмірі не меншому, ніж встановлений законом мінімальний розмір оплати праці. Всі зароблені кошти перераховуються на відповідний рахунок органу державної виконавчої служби для подальшого погашення заборгованості зі сплати аліментів.

 Суспільно корисні роботи призначаються районним, районним у місті, міським чи міськрайонним судом на строк від 120 до 240 годин. У разі вчинення повторного протягом року адміністративного правопорушення, пов'язаного з несплатою аліментів, передбачається застосування адміністративного стягнення у вигляді суспільно корисних робіт на термін від 240 до 360 годин.

Щодо осіб, які ухиляються від відбування адміністративного стягнення у виді суспільно корисних робіт, встановлюється адміністративна відповідальність і передбачається покарання у вигляді адміністративного арешту строком до 10 діб, що передбачено ст. 183-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Під ухиленням особи від відбування адміністративного стягнення у виді суспільно корисних робіт слід розуміти неприбуття порушника до місця виконання суспільно корисних робіт (підприємства, установи, організації) протягом двох днів з дати, визначеної у направленні уповноваженою посадовою особою органу центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері виконання кримінальних покарань, без поважних причин, невихід на суспільно корисні роботи або відмова від виконання роботи, вид якої визначений підприємством, установою, організацією, більше двох разів протягом місяця без поважних причин, а також поява на робочому місці у стані алкогольного, наркотичного або токсичного сп’яніння.

Поважними причинами є хвороба особи та інші документально підтверджені обставини, що фактично позбавляють можливості порушника прибути для відпрацювання суспільно корисних робіт.

У разі злісного ухилення від виконання суспільно корисних робіт до боржника буде застосована кримінальна відповідальність у вигляді позбавлення волі.

Суспільно корисні роботи не призначаються особам з інвалідністю I або II групи, вагітним жінкам, жінкам, старше 55 років та чоловікам, старше 60 років.

 

                                                                                                   Рокитнівський районний сектор

філії Державної установи «Центр пробації» у Рівненській області

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь