Березівська сільська рада
Сарненського району Рівненської області

«Пробація як альтернативний метод покарання»

Дата: 09.12.2021 12:32
Кількість переглядів: 461

«Пробація як альтернативний метод покарання»

 

Пробація в Україні розвивається з урахуванням європейських стандартів, сучасних інструментів роботи з правопорушниками та кращих міжнародних практик застосування альтернативних санкцій (альтернативних ув’язненню видів покарань). Дуже багато роботи проводиться в законодавстві для закріплення найважливіших для країни соціальних та демократичних цінностей людини та громадянина.  05 лютого 2015 року Верховною Радою України прийнято Закон України «Про пробацію».

Відповідно до Закону, пробаціяце система наглядових та соціально-виховних заходів, які застосовуються за рішенням суду до засуджених, також це виконання певних видів кримінальних покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, та забезпечення суду інформацією, яка характеризує обвинуваченого.

 Під пробацією слід розуміти альтернативний по відношенню до позбавлення волі вид покарання, який передбачає контроль за особами, що перебувають у конфлікті з законом, їх соціальну реабілітацію з метою попередження скоєння нових правопорушень.

Внаслідок прийняття цього Закону передбачається зменшення чисельності осіб, засуджених до покарань у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк, зменшення державних витрат на утримання слідчих ізоляторів та установ виконання покарань.

Строк застосування пробації - це строк, на який судом застосоване покарання, альтернативне позбавленню волі.

Пробація призначається особам, які скоїли протиправне діяння, що не відноситься до тяжких злочинів, і передбачає направлення на певний термін засудженого під нагляд працівника пробації, який здійснює контроль за його поведінкою.

З особами, котрі перебувають під пробацією проводиться різнопланова соціальна робота.

Засуджені особи до пробації зобов’язані дотримуватися визначених судом умов. Як альтернативна ув’язненню санкція пробація полягає у встановленні нагляду за злочинцем, котрий залишається в суспільстві, але судом на нього накладені певні зобов’язання й обмеження. У випадку їх порушення призначення пробації скасовується та виноситься вирок до позбавлення волі.

Суть пробації полягає в тому, що персонал пробації не просто здійснює контроль, а прагне переконати правопорушника зрозуміти всі негативні наслідки стосовно скоєного злочину, мотивує людину до змін, підказує, що саме потрібно їй змінити, і надає допомогу щодо уникнення протиправних дій в майбутньому.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь